Hoe herken je betrokken medewerkers?

23/07/2018
door Lex Tabak

Betrokken medewerkers verzetten meer werk, zijn minder vaak ziek, verlaten minder snel het bedrijf en tonen meer initiatief en ondernemerschap. Heel praktisch wordt het echter niet met dit soort voorbeelden. Hoe herken je in de alledaagse praktijk medewerkers die zich betrokken voelen bij het bedrijf?

Betrokken medewerkers zijn op zoek naar het beter laten verlopen van het werkproces. Daar is voor nodig dat er slimmer, beter of effectiever kan worden samengewerkt. Het nadenken over – en aanbieden van oplossingen die het werk verbeteren, zijn een duidelijk en praktisch signaal van betrokkenheid. Gevraagd én ongevraagd.

Lees het hele artikel hier >>

Lex Tabak

Over

Lex Tabak. MSc. werkt als coach, adviseur, expert en toezichthouder binnen het publieke domein. Op dit blog valt veel terug te lezen over zelfstandige zorgprofessionals. Sinds 2006 zet hij zich in voor de positionering van deze zzp’ers in de zorg. De activiteiten voor deze groep worden inmiddels duurzaam gefaciliteerd door branche organisatie Solopartners. Voor een uitgebreide kennismaking klik hier , voor contact hier.