5 redenen waarom je als zorgprofessional op de W&T congresdag van 3 juli hoort rond te lopen

24/06/2017
door Lex Tabak

Op maandag 3 juli wordt de eerste van in totaal twee dagen van het landelijke Waardigheid & trots congres gehouden in Nieuwegein. Het belooft net als vorig jaar een bijzondere bijeenkomst te worden van al datgene dat de langdurende zorg op dit moment bezig houdt. Alhoewel ‘iedereen die betrokken is bij verpleeghuiszorg’ is uitgenodigd voor deze dag, zijn het met name de zorgprofessionals zelf die de primaire doelgroep vormen voor de 3e juli. Zij dienen geïnspireerd te worden door de talloze goede voorbeelden die de sector rijk is en wat in meer dan 100 sessies wordt uitgewisseld. Hieronder mijn 5 redenen waarom je niet mag ontbreken op deze dag.

  1. Omdat de zorgprofessional centraal staat. Ja, de zorg gaat in de praktijk over de mensen die het werk doen en daar is de sector zich inmiddels ook sterk van bewust. Deze congresdag is daarom ook echt met name bedoeld voor zorgprofessionals. Bij de start van het W&T programma werd het belang van de professional al duidelijk door de driehoek cliënt-mantelzorg-professional als uitgangspunt te benoemen en inmiddels is dat met het nieuwe kwaliteitskader nog scherper verwoord. De professional moet in staat gesteld worden om goede zorg te kunnen leveren en de organisatie waar hij voor werkt dient dat te faciliteren. Niet iedere organisatie is op dit moment al zo ver. Leren van goede voorbeelden is in dat opzicht het slimste wat je kunt doen. Wil je als professional meer informatie over wat het betekent om mee te gaan in de beweging van goede zorg waar de cliënt echt centraal gesteld wordt? Laat je dan inspireren op deze 3e juli.
  2. Ik geloof in een volwaardige positie voor zzp’ers in de zorg binnen en zet mij daar sinds 2006 voor in.
    Steun je mijn activiteiten voor zzp’ers in de zorg?
    Word dan lid van SoloPartners; de partij die mijn activiteiten mogelijk maakt.

  3. Omdat het goede nieuws over de verpleeghuiszorg echt wel aanwezig is. Nee, je vindt naar verwachting net als vorig jaar geen kritische journalisten op dit congres die zich op sprankelende wijze willen laten inspireren tot goed nieuws over verpleeghuiszorg. Hoeft ook niet, maar verwacht dan dus ook geen prime-time nieuwsitems op televisie over hoe mooi de langdurende zorg kan zijn. Oftewel, om jezelf nog eens te bevestigen waarom je koos voor zoiets moois als de langdurende zorg, moet je naar Nieuwegein. Daar aangekomen, zijn er op deze dag ruim 100 mogelijkheden om je te laten inspireren. Over wat het betekent om volledig vanuit de cliënt te redeneren. Over hoe er goed samen te werken is met familie en mantelzorg. Over hoe zorgverleners zelf werken aan hun professionaliteit. Mijn verpleegkundig hart wordt op een positieve wijze dikwijls diep geraakt door het goede wat zich in deze sector afspeelt. Ik ben oprecht trots op wat er wordt bereikt binnen de sector en gun jou eenzelfde positieve ervaring.
  4. Omdat het inspirerend is om met andere organisaties in aanraking te komen. De variëteit tussen organisaties is groot en als professional word je in je beeldvorming vooral gevormd door de organisatie(s) waar je voor werkt. Maar er is meer dan je weet. Laat je niet alleen maar laden door wat je gewend bent, maar pak deze kans om ook eens wat andere perspectieven te horen. Eigen initiatief om deze dag te bezoeken, blijkt soms noodzakelijk. Er zijn organisaties die touringbussen inzetten om hun medewerkers in grote getalen naar Nieuwegein te verplaatsen, maar niet iedere zorgorganisatie gaat zo ver. Ik merk dat sommige organisaties intern niet veel melding maken van het congres. Dat is zonde, want het is verfrissend om met nieuwe perspectieven geladen te worden en bij zo’n dag als deze is dat onvermijdelijk. Op deze dag zijn er collega zorgverleners in overvloed, andere (soorten) organisaties, die werkzaam zijn in andere regio’s en een andere draai geven aan het invullen van kwaliteit. Vooral dit aspect, het opdoen van andere perspectieven werd vorig jaar geroemd door de deelnemers.
  5. Omdat je er ook heel andere mensen ontmoet. Ja, je bent ooit met het vak gestart, omdat je zorg wil dragen voor de cliënt. Op een manier die bij je past. Echter, de zorgsector heeft ook heel veel mensen rondlopen die druk zijn met dingen regelen rondom dat primaire proces. Die mensen werken in organisaties die bedoeld zijn om de zorg op een goede manier tot stand te laten komen. De Inspectie, het Zorginstituut, zorgkantoren, patientenverenigingen, branche organisaties; ook deze organisaties lopen rond op dit congres en ook deze mensen hebben het beste voor met de langdurende zorg. Als je beter begrijpt waarom dingen bedacht worden zoals ze doen, dan begrijp je ook beter wat er van je verwacht wordt door de organisaties om jouw organisatie heen.
  6. Omdat er goed voor je gezorgd wordt. Als je lunchpauze tijdens het werk met regelmaat onder druk staat, is het best eens leuk als er voldoende tijd is voor een degelijk broodje. Het congres is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. Maanden van voorbereiding gingen vooraf aan dit belangrijke moment waarop successen worden gedeeld. Het is een voor deelnemers kosteloos congres, waar je mag rekenen op een professionele organisatie, frisse omgeving, echte koffie en een heerlijke lunch. Parkeergelegenheid is voldoende aanwezig en met het openbaar vervoer is goed rekening gehouden. Logistiek en randvoorwaardelijk zijn er niet veel argumenten om deze kans te laten liggen.

Overtuigd? Voldoende gevoel er bij inmiddels? Schrijf je hier in >>

Lex Tabak

Over

Lex Tabak. MSc. werkt als coach, adviseur, expert en toezichthouder binnen het publieke domein. Op dit blog valt veel terug te lezen over zelfstandige zorgprofessionals. Sinds 2006 zet hij zich in voor de positionering van deze zzp’ers in de zorg. De activiteiten voor deze groep worden inmiddels duurzaam gefaciliteerd door branche organisatie Solopartners. Voor een uitgebreide kennismaking klik hier , voor contact hier.