Waar liggen jouw kansen als zzp’er de aankomende tijd?

17/07/2017
door Lex Tabak

Als zzp’er in de zorg ben je naast zorgverlener, uiteraard ook ondernemer. En een ondernemer denkt wat vooral in kansen en mogelijkheden. Waar liggen de kansen voor jou als zzp’er in de zorg de aankomende tijd?

De arbeidsmarkt is schaars. Je kunt dus werken aan je portfolio.

De zorgsector kampt met steeds grotere tekorten. Dat hoor je misschien wel vaker. Ditmaal echter, is er meer aan de hand dan zomaar een periodiek tekort. De tekorten zijn niet alleen aan de grote steden gekoppeld, maar spelen zich landelijk af. Er wordt zelfs gesproken over oplopende tekorten tot wel 100.000 vacatures over een jaar of vijf. De gevolgen van die schaarste zijn nu al te merken. Vacatures staan veel langer open dan normaal en behoorlijk wat vacatures blijken helemaal niet op te vullen. Dat laatste is wel vooral in de grote steden het geval.

Voor een zzp’er betekent deze ‘marktschaarste’ de mogelijkheid om vooral op veel verschillende plekken actief te zijn. Je kunt een leuk, uitdagend en gevarieerd pakket aan opdrachten bij elkaar verzamelen en daarmee je ervaring verbreden.

De arbeidsmarkt is schaars. Je kunt dus een degelijk tarief vragen.

Als jouw product schaars is en de hoeveelheid tijd die je in je eigen praktijk kunt steken begrenst is (een week heeft 168 uur), dan ligt het voor je hand dat je nadenkt over jouw tarief. We merken dat meer en meer zzp’ers nadenken over de hoogte van hun tarief en wat zij zelf realistisch vinden. Dat is ook logisch en wat ons betreft mag daar best wat meer dialoog over ontstaan. Uiteraard is de zorgsector gehouden aan grenzen en reiken de mogelijkheden niet tot aan de hemel, maar weten we ook dat sommige opdrachtgevers nog steeds werken met ‘tekenen bij het kruisje’ tarievenlijsten voor zzp’ers. Die werkelijkheid raakt wat meer naar de achtergrond.

Voor een zzp’er betekent deze ‘marktschaarste’ de mogelijkheid om na te denken over je eigen tarief. Ga daar het gesprek over aan. De afweging tussen wat jij wil verdienen en het werk dat je daarvoor dient te verrichten, ligt altijd bij jezelf.

Ik geloof in een volwaardige positie voor zzp’ers in de zorg binnen en zet mij daar sinds 2006 voor in.
Steun je mijn activiteiten voor zzp’ers in de zorg?
Word dan lid van SoloPartners; de partij die mijn activiteiten mogelijk maakt.

De Wkkgz vertelt je waar je aan moet voldoen. Je kunt jezelf dus onderscheiden.

De kwaliteitswet Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) is sinds 1-1-2016 van kracht. Hierin staan voor het eerst zzp’ers in de zorg als ‘solistisch werkende zorgverleners’ benoemd. Dat heeft nogal wat gevolgen, maar biedt ook kansen. Zo hebben opdrachtgevers er uiteraard niets op tegen als jij aan de wet voldoet. Je kunt daarin zelfs voorop lopen, want nog niet alle zzp’ers voldoen aan de nieuwe eisen. Naast de eisen rondom de Wkkgz, die binnenkort via een folder vanuit het ministerie worden toegelicht, is er zelfs een keurmerk HKZ voor zzp’ers in de maak. Via dat keurmerk kun je op een onafhankelijke wijze getoetst worden op jouw zorgondernemerschap. Ook dit zien wij als een belangrijke kans om jezelf te onderscheiden. Over dit onderwerp houden we je uiteraard op de hoogte.

Voor een zzp’er betekent de nieuwe kwaliteitswet een mogelijkheid om jezelf verder te professionaliseren.

Dit artikel verscheen voor het eerst op Solopartners >>

Lex Tabak

Over

Lex Tabak. MSc. werkt als coach, adviseur, expert en toezichthouder binnen het publieke domein. Op dit blog valt veel terug te lezen over zelfstandige zorgprofessionals. Sinds 2006 zet hij zich in voor de positionering van deze zzp’ers in de zorg. De activiteiten voor deze groep worden inmiddels duurzaam gefaciliteerd door branche organisatie Solopartners. Voor een uitgebreide kennismaking klik hier , voor contact hier.