Als zorg zzp’er inschrijven bij KvK? Vanaf nu vragenlijst Inspectie (IGZ) invullen.

26/05/2017
door Lex Tabak

Als zzp’er in de zorg ben je inmiddels formeel ‘zorgaanbieder’ volgens de kwaliteitswet Wkkgz. Vermeld als ‘solistisch werkende zorgverlener’ binnen die wet ben je verplicht om aan wet- en regelgeving te voldoen en dat betreft heel wat meer zaken dan alleen de klachtenregeling van vroeger. Maar hoe zorg je ervoor dat zzp’ers die zich inschrijven bij de KvK zich bewust zijn van wat er vanaf dat moment van hen verlangd wordt? Als je jezelf bij de KvK inschrijft als zorgaanbieder, wordt verwacht dat je een vragenlijst van de IGZ invult. Daarmee wordt beoordeeld of je je minimale eisen op orde hebt.

Op de website www.nieuwezorgaanbieders.nl wordt de vragenlijst aangeboden aan alle nieuwe zorgaanbieders, waaronder dus zzp’ers in de zorg. Nadat de lijst ingevuld is, maakt de Inspectie voor de gezondheidszorg een risico-inschatting. Voldoet deze nieuwe zorgaanbieder aan de wet? Op basis van de risico-inschatting wordt een nieuwe aanbieder al dan niet bezocht door de IGZ, formele periode voor bezoek is tussen de 4 weken en 6 maanden na inschrijving.

Met dit formulier wordt ook steeds scherper waar zzp’ers in de zorg in beginsel aan moeten voldoen wat de IGZ betreft. Naast een KvK nummer en de naam waaronder je je zorg levert, zijn er een aantal zaken die naar voren komen:

  • Aanwezigheid van een format voor zorgdossiers. Meer informatie hierover vind je hier >>
  • Of voorbehouden en risicovolle handelingen plaatsvinden. Meer informatie hierover vind je hier >>
  • Aanwezigheid van een klachtenregeling. Meer informatie hierover vind je hier >>
  • Bekendheid met de Wmg-eisen. Je behoort op een bepaalde wijze te administreren, declareren, registreren en informatie aan te leveren, afhankelijk van de ‘prestatie’ die je levert. Meer informatie start hier >> 
  • Melden van incidenten en het opvolging geven aan die meldingen. Meer informatie vind je hier >>

Ik geloof in een volwaardige positie voor zzp’ers in de zorg binnen en zet mij daar sinds 2006 voor in.
Steun je mijn activiteiten voor zzp’ers in de zorg?
Word dan lid van SoloPartners; de partij die mijn activiteiten mogelijk maakt.

De vragenlijst heeft dus een signaal functie voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg en voor zzp’ers is de vragenlijst een hulpmiddel. Bij het beantwoorden van de vragen krijg je informatie over de (kwaliteits)eisen waaraan je vanaf de start van de zorgverlening aan moet voldoen. Let op, dit zijn de eisen die voor de IGZ de basiseisen vormen. Er is een folder in ontwikkeling die door het ministerie van VWS wordt opgesteld en die verder ingaat op de eisen rondom de Wkkgz en solistisch werkenden. Meer informatie daarover schreef ik hier. Daarover meer als de folder verschijnt.

Samengevat worden de eisen aan de zzp’er in de zorg steeds concreter en verspreid dit beeld zich inmiddels via meerdere partijen, waaronder dus de Kamer van Koophandel.

Lex Tabak

Over

Lex Tabak. MSc. werkt als coach, adviseur, expert en toezichthouder binnen het publieke domein. Op dit blog valt veel terug te lezen over zelfstandige zorgprofessionals. Sinds 2006 zet hij zich in voor de positionering van deze zzp’ers in de zorg. De activiteiten voor deze groep worden inmiddels duurzaam gefaciliteerd door branche organisatie Solopartners. Voor een uitgebreide kennismaking klik hier , voor contact hier.