Stervensbegeleiding in de thuiszorg

27/03/2009
door Lex Tabak
Onderstaande passage komt uit een e-mail, afkomstig van een verzorgende IG 3 uit mijn netwerk.

Afgelopen zaterdag zijn mijn werkzaamheden bij het bureau eigenlijk heel plotseling gestopt. De client had in de nacht van vrijdag op zaterdag veel pijn gehad en ik kwam daar zaterdagmorgen. Ik belde de coördinator. Zij zei dat ik de huisartsenpost moest vragen of de morfine verhoogd kon worden. De morfine was vrijdag ook al verhoogd om 16:00. Het was niet dat ik er niet achter stond dat de morfine niet verhoogd moest worden, maar ik moest de vraag van de coordinator aan de huisartsenpost vragen, zo werd mij verteld. Ik vond dat nogal expliciet, zonder overleg met de familie en ik had niet zoveel kennis van Morfine dat ik deze vraag zou kunnen stellen. Toen zei ik tegen de coordinator dat zij dit zelf moest vragen. ’s middags werd ik gebeld met de mededeling dat ik niet meer ingezet zou worden door het bureau. Zij had verwacht dat ik met mijn opleiding de kennis zou hebben dat deze mw. meer morfine nodig had. Ik vind dat ik niet verkeerd gehandeld heb. Ik deed in die zorgsituatie al zo’n beetje de coordinatie, zorgplan schrijven, ongediplomeerde collega’s inwerken etc. Er zijn nog meer hele rare situaties gebeurd.

Dit vind ik zeer kwalijk en ik vermoed velen met mij. Het afbakenen van grenzen, het verantwoord omgaan met de complexiteit van zorg wordt door een (klein, net opgestart) bureau afgestraft door het buitenspel zetten van de verzorgende. Daarnaast hebben we het hier niet over steunkousen aantrekken, maar over de laatste levensfase van een cliënt. Ik heb verpleegkundigen in mijn netwerk zitten die zich zuiver met stervensbegeleiding en alles daaromheen bezig houden. Kwaliteit van zorg en een aansluitend aanbod is slechts een e-mail verwijderd meestal, maar de marges zijn relevant. Niet de kwaliteit. Een verzorgende zonder stervensbegeleiding mag het oplossen, in plaats van iemand met ervaring. Te triest voor woorden en ik heb deze verzorgende dan ook een flink hart onder de riem gestoken.

Op zoek naar een ervaren persoon, die adequate stervensbegeleiding kan geven in de thuissituatie? Geen probleem.


Ik ben als ondernemer werkzaam in de zorg via mijn bedrijf Lexcellence Care en ben op zoek naar collega ondernemers die zich bij mij willen aansluiten. Wil jij ook ondernemen in de zorg? Start met het lezen van mijn boek.
Lex Tabak

Over

Lex Tabak. MSc. werkt als coach, adviseur, expert en toezichthouder binnen het publieke domein. Op dit blog valt veel terug te lezen over zelfstandige zorgprofessionals. Sinds 2006 zet hij zich in voor de positionering van deze zzp’ers in de zorg. De activiteiten voor deze groep worden inmiddels duurzaam gefaciliteerd door branche organisatie Solopartners. Voor een uitgebreide kennismaking klik hier , voor contact hier.

1 comment

  1. Annemiek
    |

    Ik vindt het juist goed als iemand zegt als ze ergens geen ervaring mee hebben, in plaats van maar wat aanklungelen. In een opleiding leer je nooit alles, en als er niemand is die het je leert in de praktijk, hoe leer je het dan? Vreemd hoor, en triest.

Leave a Comment